Kuvagalleria
Kuvien © ensimmäinen Meeri N., ratsastuskuvat Huttis, rakennekuva Suomen Hippos/Eero Perttunen
virtuaalihevonen, a sim game horse

Ulkoasun © Hanna K.
Otsikon kuvien © Janette H.
27.01.2015 ori löytyi karsinastaan kuolleena. Arvokas vanhaherra sai rauhallisen, arvokkaan lähdön (joka vesittyi komeasti omistajien vollottaessa räkä poskella). Oria jäi kaipaamaan koko tallin väki - Sälli oli yksi suurimmista. Myös elopainonsa suhteen.

Säkkikuvitelma VH13-018-0553

Säkkikuvitelma "Sälli" kasv. Susiraja
suomenhevonen, ori om. Susiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
156cm, tummanrautias, tähti kilpailee, jalostuskäytössä
31v, s. 23.10.2012, satunnainen (3v 31.12.2012) yleispainotteinen; va B / 80cm / 80cm / vaativa

15.11.2013 Sälli kärrättiin KRJ:n laatuarvosteluun, ja ori palkittiin komealla KRJ-I:llä pistein 101p. Sanomattakin selvää, että olemme ylpeitä orista.

15.11.2013 Sälli kuskattiin myös SLA-tuomareiden eteen, emmekä olleet uskoa korviamme tuloksen vuoksi; SLA-I tilaisuuden korkeimmilla pisteitä (102p.)! Vaikka lensimme perseillemme jo tämän vuoksi, haaveilemme uusinnasta ja SLA-I*:stä.

15.01.2014 Sälli kiikutettiin suomenhevoskantakirjan erikoistilaisuuteen, jonne pääsi ilman minkäännäköisiä näyttelytuloksia. Palkinnoksi pamahti KTK-III, joka jätti kenties hieman kylmäksi kun kakkosta yllättäen toivoimme. Yhtä kaikki olemme ylpeitä 65 pistettä saavuttaneesta kasvatistamme.
Hyvä tyyppi ja sukupuolileima, heikko kaula, hieman sapelijalkaisuutta, laskeva lautanen, pitkä runko, epäsopusuhtainen kokonaisuus

20.03.2014 ori pääsi YLA-tuomareiden kriittisten silmien eteen omistajien (no, Lissun) järsiessä kynsiään. Sälli yllätti meidät jälleen, kun palkinnoksi tuli komeasti YLA1 tilaisuuden parhailla kisapisteillä!

25.03.2014 läskimuurimme sai luvan tehdä taas hetken jotain kun se kiikutettiin ERJ:n laatuarvostelutilaisuuteen. Kakkosta tai kolmosta sille povasimme, joten yllätys ei olisi voinut olla suurempi kun peräti 108 pistettä kerännyt ori sai plakkariinsa kirkkaan ERJ-I -palkinnon!

20.01.2015 Sälli teki sen. Ori vietiin uudelleen SLA-tuomareiden eteen, ja ori helvetti vie teki sen. 106p. ja SLA-I* - tästä emme omistajina tai kasvattajina paljoa ylpeämmiksi tule.

Luonnekuvaus

Jos Sälli osaisi puhua se kyselisi koko ajan "Miksi?", sillä ori ei ymmärrä kaunista pyyntöä tai suoraa käskyä. Kaikki pitää perustella ja perustelun on parempi olla hyvä, tai ori ei tee yhtään mitään. Vaikka suomenhevonen on periaatteessa aika mutkaton käsitellä sen kanssa voi helposti menettää hermonsa, kun hevonen ei vaivaudu jalkojaan nostamaan ellet anna siihen tarpeeksi hyvää syytä. Ratsuna ori on aivan samanlainen, jokainen askel pitää tosissaan ratsastaa ja perustella, jotta mitään tulosta saa aikaiseksi. Pontentiaalinen ja kapasiteetikas erityisesti koulupuolen hevonen, mutta niin raivostuttava, että välillä tekisi mieli lyödä sitä pyykkikartulla päähän.

Ori on erittäin mutkaton hoitaa - se ei tee mitään. Aivan sama, millainen häly ja hyörinä ympärillä on, Sälli vain seisoo paikallaan ja olla möllöttää. Tammojen perään se voi kuikuilla, mutta sitä ihmettä ei ole vielä nähty, että se lähtisi niiden perään, korkeintaan kurottaa korvat hörössä turpaansa. Sälliä voi hoitaa ihan kuka tahansa ilman, että on pelkoa hevosen vaarallisuudesta. Vain kavioiden nostoon ja varustukseen pitää olla vähän enemmän osaamista ja päättäväisyyttä. Ori ei jaksaisi jalkojaan nostaa, se ei oikeastaan viitsisi tehdä niillä mitään muutakaan. Sälli on koko ajan painamassa ylhäällä olevalle jalalleen painoa, jotta saisi taas seistä kaikilla neljällä jalallaan. Hevonen on pullistelun mestari ja sitä saa olla kaiken aikaa tökkimässä polvella mahaan ja tekemässä ties mitä taikatemppuja, jotta satulavyö menisi edes ensimmäisiin reikiin. Myös hampaiden yhteenpuristamisessa Sälli on mestari, sekä siinä, ettei sitä pätkääkään kiinnosta vaikka hammaslomaan tunkisi jalkansa.
Sälli rahtautuu perässä kuin naapurin reumaattinen kyylämummo, joskin se etenkin ruokaa nähdessään on reipas kuin kyseinen mummo mehukkaan juoruaiheen huomatessaan. Eläinlääkäri kehuu orin rauhallisuutta (lue: flegmaattisuutta) joka kerta, mutta kengittäjä lähettäisi hevosen mielellään makkaraksi. Sälliä kun ei juuri liikuta, vaikka mikä ammattilainen sille toteaisi jalan pysyvän tällä kertaa suosiolla ylhäällä.

Sällille pitää joka ikinen kerta perustella jokainen asia aina liikkeellelähdöstä alkaen. Ori on patalaiska eikä varmasti tee mitään jos ratsastaja ei osaa sitä käskeä, pyytää ja suostutella. Suomenhevonen on osaava, mutta ikävä kyllä myös sen verran älykäs, että osaa vältellä työntekoa viimeiseen asti ja tehdä kaiken vasemmalla kädellä ja kulkea siitä missä ei ole aitaa ollutkaan.
Esteillä Sälli hallitsee perusjutut, olettaen, että se vaivautuu rämpimään esteistä yli. Orin hyppytekniikka ei päätä huimaa, ei myöskään vauhti, mutta kun sen saa liikkeelle ja hyppäämään se on perusvarma suorittaja joka menee esteiden yli ennemmin kuin ympäri.
Kouluratsastus ja valjakkoajo ovat Sällin hommaa, niissä ori loistaa jos on loistaakseen. Hevonen on komea ilmestys kärryjen edessä tai kulkiessaan kunnolla muodossa koulukiemuroita vääntäen, mutta sellaisen Sällin esiinhoukuttelu vaatii aikaa, hermoja ja taitoja. Ori kyllä osaa, se on vaativan tason kouluratsu, mutta se ei viitsi. Sällin kanssa saa vääntää kättä harva se päivä, ja aina ei ole varma onko se sen arvoista. Kun Sälli alkaa toimia se on herkkä, reipas ja näyttävä, oikea hurmuri ja katseenvangitsija jota kehtaa esitellä muillekin.

Kilpailuissakaan tässä ei ole se hevonen, joka ryhdistäytyy, vetää heinämahan sisään ja pörhistelee läpi suorituksen kuin paraskin suoritushevonen. Sälliä ei kiinnosta vähimmässäkään määrin, että nyt ollaan kisoissa, se edelleen haluaa tietää, miksi pitäisi vaivautua. Ratsastaja saa lämmittelyssä tehdä orille erittäin hyvin selväksi, että nyt vain pitää ryhdistäytyä ja tehdä asiat kunnolla. Muuten saa heittää hukkaan haaveet menestyksestä, jos hevonen ei ole toiminut lämmittelyssä ei se toimi radallakaan. Mikäli Sällille on kuitenkin saanut perusteltua kunnolla työn tekemisen tarpeellisuuden se on sama herkkä, hyvin toimiva ja oikein päin näyttävästi kulkeva ratsu kuin kotonakin, itsevarma ja tasaisen rauhallinen hevonen, jota ei paljoa kiinnosta vaikka kovaäänisistä alkaisi soida hevimetalli kesken kaiken.

Sukutaulu & -selvitys

i. Säkkijärvi
YLA2, SLA-I, KRJ-II
sh, tprt, 161cm
ii. Säkkipilli
evm
iii. Skottishotti
evm
iie. Taikahuilu
evm
ie. Näkki
evm
iei. Vesihiisi Sihisi Hississä
evm
iee. Silloin Nuorena
evm
e. Harhakuvitelma
YLA1, SLA-II, ERJ-II, KRJ-II
sh, rt, 153cm
ei. Tikkiriekko
evm
eii. Kiirunakurkuma
evm
eie. Hapanhaaveinen
evm
ee. Haihattelija
evm
eei. Kirskuma
evm
eee. Harmi
evm

Sälli on ehta Susirajan kasvatti, jonka vanhemmat ovat tallin ensimmäisiä suomenhevosia. Ikävä kyllä ori muistuttaa vanhempiaan niin hyvässä kuin pahassakin, ja enimmäkseen siinä pahassa. Kahden monitoimihevosen jälkeläisenä Sällilläkin on oivat lähtökohdat pärjätä vähän joka lajissa.

Spoiler:

i. Yleispainotteinen, etenkin kouluradoilla pärjännyt Säkkijärvi (tprt, 161cm) on umpirauhallinen ja jopa tylsä periaatteen ori, jolle joka ikinen asia pitää perustella, markkinoida ja lobata, jotta orin saa tekemään yhtään mitään. Käytännössä Stallari ei kiinnostu mistään, mutta menee ja tekee vaikka ja mitä kunhan asian tarpeeksi hyvin perustelee. Varsin mukavasti vähän joka lajissa pärjänneellä orilla on kaksi orijälkeläistä ja se on palkittu SLA-I ja KRJ-II -palkinnoilla.

ii. Tummanpunarautias, voimakkaasti sekakarvainen 163cm korkea Säkkipilli oli melkoinen yleiskaveri. Pääasiassa työhevosena toiminut ori toimi hyvin myös lasten ratsuna, samaten kuin helppojen luokkien rusettihaina niin koulussa kuin esteilläkin. Vaikka ori oli hyväluontoinen, se ei kuitenkaan halunnut toimia kenenkään kanssa ilmaiseksi, lapsillakin se toimi vain, koska homma oli niin helppoa.

iii. Punaruunikko Skottishotti (158cm) toimi elämänsä alkuaikoina ravurina, mutta sille ei koskaan tuntunut maistuvan juoksu, joten se siirtyi valjakkohevoseksi. Siinä ori menestyikin paremmin ja eteni aina vaativalle tasolle asti. Myös kouluratsuna Skottishotti menestyi, esteitä se ei koskaan oppinut kunnolla hyppäämään. Skottishotti oli monien tammanomistajien suosima hevonen yritteliään luonteensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi.

iie. 160cm korkea tummanrautias tähtipää Taikahuilu oli pääasiassa esteille painottunut entinen työhevonen siirtyi ratsukäyttöön sen rakenteen ollessa työhevoseksi turhan kevyt. Esteillä tamma menestyikin sitten erinomaisesti. Kepeä, iloinen ja lupsakka tamma oli kaikkien suosikki, työhevosen hommista se myytiin perhehevoseksi esteharrastajaperheelle. Perheen vanhin poika keräsi tammalla menestystä kahdeksankympin luokista ja aikanaan Taikahuilulla teetettiin kaksi varsaa.

ie. Vaaleanrautias Näkki oli 158cm korkea yleispainotteinen tamma, joka oli kasvattajansa silmäterä. Jokapaikanhöylänä toiminut tamma teki kaikkea muuta, paitsi ravasi kilpaa. Kesäisin heinätöissä apuna ollut tamma opetti talvisin ratsastajia vaativammalle tasolle, sillä se ei antanut ikinä mitään ilmaiseksi. Kakkosella kantakirjattu tamma siirtyi jalostukseen palveltuaan loppuun opetushevosena ja teki kolme erittäin hyvää yleisvarsaa.

iei. Vesihiisi Sihisi Hississä aiheutti suunnatonta huvitusta nimensä kanssa. Pitkäniminen, rautias 156cm korkea ori ei kuitenkaan ollut mikään turha tapaus, vaan toimi kenttäratsuna kansallisella tasolla asti. Hyvin menestynyt ori ei rakenteellaan sykähdyttänyt ketään, se oli enemmänkin pikkuvikojen riemujuhlaa, mutta aikanaan jalostukseen siirtyessään sillä oli parikymmentä tammaa. Vaikka orin luonne olikin vaativa, sitä käytettiin kaikenlaisten varsojen isäksi.

iee. Liinaharjainen punarautias Silloin Nuorena oli pääasiassa ajohevonen. Pienikokoinen 147cm korkea tamma veti valjakkoa vaikealla tasolla, ratsuna se toimi lähinnä perheen lapsille ja näiden kavereille hyvänmielen köpöttelyyn, vaikka lahjoja olisi riittänytkin. Kaunisrakenteinen kolmospalkinnon tamma sai valitettavasti vain yhden varsan nuorella iällä, sillä ennen kuin se ehti jalostukseen se katkaisi jalkansa ja päätyi lopetettavaksi.


e. SLA-II -palkittu tamma, oma kuivan maan merinorsumme Harhakuvitelma on tehnyt Säkkikuvitelman lisäksi useita muitakin varsoja, lähinnä oreja. Rautias, 153cm korkea yleispainotteinen tamma on napsinut voittoja ja sijoituksia vähän joka lajissa, mitä suuresti ihmettelemme tamman luonteenlaadun vuoksi. Telma on hevosia, joka ei anna mitään ilmaiseksi ja sekin mitä tammasta saa irti on naurettavan työmäärän takana.

ei. Voikko, juuri ja juuri hevoskokoinen (149cm) Tikkiriekko sai ihailuja lähinnä värinsä vuoksi, orin rakenne oli aika tavanomainen ja mitäänsanomaton, rakennetuomarin sanoin "jaa". Ori oli moniosaaja, kärryt ja reki kulkivat perässä yhtä helposti kuin ratsastaja selässä, lajillakaan ei ollut niin väliä, Tikkiriekko taipui kaikkeen. Ori oli enimmäkseen harrasteratsu, jolla kilpailtiin jonkun verran lähinnä huvin vuoksi.

eii. Kiirunakurkuma, rautias ja nippa nappa pienhevoskokoinen (147cm) ori oli jokapaikanhöylä, joka kisasi sekaisin raveja ja ratsastuslaleja, pääasiassa koulua. Ulkonäkö oli massamaista perussuokkia, ravi oli loistava, luonne rento ja mutkaton. Kaikki Kiirunakurkuman tuntevat pitivät oria loistohevosena, ja vaikkei ori aikansa huippuja ollutkaan hyvä hevonen se yhtä kaikki oli.

eie. Hapanhaaveinen ei ollut lainkaan hapan, kaikkea muuta; 151cm korkea ruunivoikko oli kaunis kuin karamelli (jalka-asennoissa tosin oli sanomista, joten niitä ei katsottu) ja lempeä kuin Muumimamma, tamma rakasti huomiota, ihmisiä, muita hevosia ja naapurin postilaatikkoakin. Hapanhaaveinen oli totaalinen puskapolle, pullahevonen ja mummonkuljetin, joka ei osannut mitään mutta jonka kanssa saattoi tehdä mitä tahansa. Parina kesänä Hapanhaaveista käytettiin kesäleirin trampoliinina -- siis lapsenvahtina.

ee. Rautias, 156cm korkea Haihattelija oli koko perheen harrasteratsu; perheen tytöt kisasivat tammalla aluetasolla esteitä ja koulua, isä taas teki ajolenkkejä ja kokeili työhevoshommiakin, vaikkei Haihattelija mikään raskastekoinen työhevonen ollutkaan. Tammasta löytyi sopivassa suhteessa rentoa, haaveilevaa tätiratsua ja säpäkkää, herkkää kisahevosta, joskaan ei niin paljoa, että tammasta koskaan olisi tullut täyspäiväistä kisaratsua.

eei. Kirskuma, 162cm korkea rautias herrasmies, oli niin 'munaton jätkä' ettei kukaan yksinkertaisesti muistanut (tai edes ajatellut) orin ruunaamista, eikä sille oikein ollut tarvettakaan, pikkulapsikin kykeni käsittelemään oria. Kirskuma oli hyvin lahjakas, parin keskivertoa hitusen paremman ravikauden jälkeen orilla alettiin kisaamaan valjakkoakin, hetken mielijohteesta ratsukoulutukseenkin panostettiin ja ratsastuslajit tulivat mukaan, sitten isäntäväki hurahti työhevoskisoihin, matkaratsastukseen ja hiihtoratsastukseen.. Kirskuma teki kaiken, pärjäsi hyvin ja vanhoilla päivillään pääsi jalostuskäyttöönkin, kun oria alettiin kysellä sulhoksi tammalle jos toisellekin. Luonne kenties oli kuin lapasella, mutta osaamista oli pienen pitäjän verran.

eee. Harmi ei ollutkan harmi lainkaan, kaikkea muuta - 155cm korkea rautiaanpäistärikkö oli omistajiensa silmäterä, hyväluontoinen, hyväsukuinen ja kaikin puolin edustuskelpoinen tamma, jolla oli valtavasti kapasiteettia ja osaamista. Tammasta olisi koska tahansa saanut kantakirjahevosen ja ruusukehain, mutta Harmi päätyi harrastelijalle jota ei kilpaileminen kiinnostanut. Vanhoilla päivillään Harmi vaihtoi omistajaa päästen jalostuskäyttöön, ja tuon uuden omistajan kuultiin monta kertaa kiroavan, että "tässä meni kansallisen tason moniajoneliveto hukkaan".

Jälkeläiset

Sälli ei ole tarjolla jalostukseen!

Syntynyt Varsan nimi Emä Omistaja
01.07.2013 sh-t. Yövilkka e. Mörkövaaran Lilja om. Pirunkorpi
13.11.2013 sh-t. Villahaan Eerina e. Elo-Saima om. Koivumäen Suomenhevoset
13.11.2013 sh-o. Säkkihuikka e. Kalminko om. Susiraja
18.11.2013 sph-t. Erimieli e. Rikkouni om. Susiraja
13.01.2015 sh-t. Kadetopia e. Kadetar om. Susiraja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuunottamatta tarinakisoja jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Spoiler:
KRJ
45 sijoitusta joista 4 voittoa
20.05.2013 Susiraja va B 3/27 76.091%
24.05.2013 Züruck va B 3/30
06.06.2013 Villa Nelonen va B 3/50
14.06.2013 Konkkaronkka va B 06/40
16.06.2013 Järviluoto va B 3/60
18.06.2013 Järviluoto va B 7/60
20.06.2013 Konkkaronkka va B 06/40
20.06.2013 Taavilan Suomenhevoset va B 4/50
20.06.2013 Susiraja he A 1/30
25.06.2013 Fiktio va B 4/40
27.06.2013 Fiktio va B 6/40
30.06.2013 Susiraja he A 5/30 81.776%
01.07.2013 Fiktio va B 6/40
02.07.2013 Fiktio va B 3/40
02.07.2013 Shamrock Hill va B 2/30
03.07.2013 Fiktio va B 1/40
03.07.2013 Fiktio va B 6/40
04.07.2013 Shamrock Hill va B 5/30
04.07.2013 Takkuinen he A 5/50
05.07.2013 Takkuinen he A 5/50
05.07.2013 Shamrock Hill va B 4/30
05.07.2013 Fiktio va B 6/40
05.07.2013 Moana part breds va B 2/40
06.07.2013 Mewian Welsh va B 3/40
07.07.2013 Moana part breds va B 4/40
07.07.2013 Marike va B 6/50
07.07.2013 Shamrock Hill va B 1/30
07.07.2013 Susiraja he A 2/30 60.612%
08.07.2013 Shamrock Hill va B 4/30
08.07.2013 Shamrock Hill va B 3/30
08.07.2013 Fiktio va B 6/40
08.07.2013 Marike va B 3/50
08.07.2013 Susiraja va B 3/30 74.374%
09.07.2013 Marike va B 4/50
10.07.2013 Marike va B 3/50
11.07.2013 Fiktio va B 2/40
11.07.2013 Shamrock Hill va B 2/30
18.07.2013 Kilpailukeskus Stewart va B 4/40
21.07.2013 Kilpailukeskus Stewart va B 2/40
22.07.2013 Marike va B 3/50
23.07.2013 Claridge Stud va B 3/36 78.96%
27.07.2013 Susiraja va B 5/30 72.878%
27.07.2013 Susiraja va B 1/30 87.902%
30.07.2013 Susiraja va B 3/30 84.678%
10.08.2013 Mewian Welsh va B 2/40

ERJ
55 sijotusta joista 8 voittoa
27.04.2013 Oak Hill Event Park 70cm 2/3, tarinakisat
27.04.2013 Oak Hill Event Park 80cm 2/6, tarinakisat
30.04.2013 Dark Side Trakehners, ERJ Cup 80cm 3/135
31.05.2013 Dark Side Trakehners, ERJ Cup 80cm 2/129
17.06.2013 Moondance 70cm 5/40
18.06.2013 Moondance 70cm 3/40
21.06.2013 Moondance 70cm 4/40
22.06.2013 Moondance 70cm 02/30
23.06.2013 Moondance 70cm 04/30
23.06.2013 Moondance 70cm 02/30
23.06.2013 Simplicity 80cm 1/30
25.06.2013 Moondance 70cm 1/30
26.06.2013 Simplicity 80cm 1/30
29.06.2013 Simplicity 80cm 1/30
01.07.2013 Simplicity 80cm 2/30
18.07.2013 Kasu ponies 70cm 1/30
20.07.2013 Kasu ponies 80cm 3/30
01.08.2013 Riiviöt 80cm 4/50
06.08.2013 Riiviöt 80cm 3/50
09.08.2013 Satulinna 80cm 5/30
10.08.2013 Satulinna 80cm 4/30
14.08.2013 Mewian Welsh 80cm 4/50
15.08.2013 Satulinna 80cm 5/30
20.08.2013 Latun Talli 80cm 5/30
27.08.2013 Minnantila 80cm 5/27
10.09.2013 Muiston suomenhevoset 80cm 3/40
14.09.2013 Muiston suomenhevoset 80cm 5/40
23.09.2013 Muiston suomenhevoset 80cm 6/40
25.09.2013 Muiston suomenhevoset 80cm 5/40
26.09.2013 Muiston suomenhevoset 80cm 5/40
29.09.2013 Muiston suomenhevoset 80cm 5/40
29.09.2013 Muiston suomenhevoset 80cm 4/40
07.10.2013 Carbon Sporthorses 80cm 1/40
11.10.2013 Huvitutti 80cm 3/40
15.10.2013 Takamaiden Suomenhevoset 80cm 5/50
22.10.2013 Juksula 80cm 2/60
24.10.2013 Huvitutti 80cm 4/50
26.10.2013 Vecno Stud 80cm 6/40
27.10.2013 Vecno Stud 80cm 1/40
27.10.2013 Pirunkorpi 80cm 4/50
28.10.2013 Vecno Stud 80cm 2/40
28.10.2013 Pirunkorpi 80cm 3/50
29.10.2013 Pirunkorpi 80cm 3/50
29.10.2013 Huvitutti 80cm 7/50
30.10.2013 Pirunkorpi 80cm 2/50
31.10.2013 Huvitutti 80cm 7/50
13.10.2013 Susiraja 80cm 4/23
16.11.2013 Huvitutti 80cm 5/50
20.11.2013 Huvitutti 80cm 5/50
21.11.2013 Huvitutti 80cm 4/50
28.11.2013 Crescendo 70cm 2/50
28.11.2013 Heartland 80cm 1/30
29.11.2013 Crescendo 70cm 4/50
30.11.2013 Crescendo 80cm 2/50
23.12.2013 Golden League Sporthorses 80cm 2/30

KERJ
3 sijotusta joista 0 voittoa
07.06.2013 KK Bailador harrasteluokka 3/40
09.06.2013 Wyonn harrasteluokka 2/26
11.06.2013 Wyonn harrasteluokka 2/26

VVJ Valjakkoajo yksilöluokat
11 sijotusta joista 3 voittoa joista 1 Cupista
21.05.2013 Suprant vaativa yhdistetty yksiköille 4/43
16.06.2013 Susiraja vaativa yhdistetty yksiköille 2/23
24.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty yksiköille 3/39
29.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty yksiköille 5/39
17.07.2013 Leijonalaakso vaativa yhdistetty yksiköille 1/30
23.07.2013 Susiraja vaativa yhdistetty yksiköille 3/28
30.07.2013 Konkkaronkka VVJ Cup vaativa yhdistetty yksiköille 1/5 tarinaluokka
05.08.2013 Konkkaronkka vaativa yhdistetty yksiköille 2/30
09.08.2013 Konkkaronkka vaativa yhdistetty yksiköille 1/30
08.12.2013 Breandan vaativa yksilövaljakko, avoin yhdistetty 02/40
10.12.2013 Breandan vaativa yksilövaljakko, avoin yhdistetty 06/40

VVJ Valjakkoajo pariluokat, parina Säkkijärvi
11 sijoitusta joista 3 voittoa
15.05.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 5/34
19.05.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 3/34
20.05.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 1/34
10.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 2/17
12.06.2013 Golden League Sporthorses vaativa yhdistetty parivaljakoille 1/11
15.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 2/17
18.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 3/17
19.06.2013 Fiktio vaativa yhdistetty parivaljakoille 3/17
12.08.2013 Vienre vaativa yhdistetty yksilöille 4/30
15.08.2013 Vienre vaativa yhdistetty yksilöille 3/30
17.08.2013 Vienre vaativa yhdistetty yksilöille 1/30

VSR:n alaiset
31.08.2013 Koston Suomenhevoset VSR Cup 80cm 3/29
30.11.2013 Koston Suomenhevoset VSR Cup he A 7/107
31.05.2014 VSR Cup Valjakko vaativa yhdistetty 4/30
31.10.2014 Susiraja VSR Cup 60cm 2/24
31.10.2014 Susiraja VSR Cup 80cm 6/41

Valmennukset

08.08.2013 Kouluvalmennus, valmensi Lissu T.
narrin ja Sällin alkuverryttelyt näyttivät yllättävän lupaavilta kun otetaan huomioon, että Sällin liikkeelle saaminen on aina oma operaationsa. Ori vertyi hyvin, narrin ratsastus oli siistiä ja hän sai oriin tarpeeksi eloa, että menosta tuli jonkin näköistä. Alkuverryttelyjen jälkeen aloitimme siirtymisharjoitukset, harjoitusaskellajeja ja koottuja askellajeja. Vaihdot sujuivat siististi ja tarkalleen niillä kohdin kuin pitikin, Sälli liikkui tahdikkaasti ja elastisesti ilman tahtirikkoja tai laiskottelua. Ravissa ori oli parhaimmillaan, laukassa sait tehdä enemmän työtä kuin muuten.
Ravityöskentely jatkui, teitte pohkeenväistöjä sekä askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä. narrin pohje pysyi hyvin paikoillaan, samaten käsi, ratsastajalla vain tuntui olevan ravissa kiirempi kuin ratsulla. Komensin rauhoittamaan istuntaasi ja keskittymään hevosen aktivoimiseen oman kiirehdintäsi sijaan. Laukkatyöskentelyssä oli edelleen tekemistä, ravi sujui loistavasti jahka jälleen rauhoituit.
Vaikka valmennuksessa ei tehty mitään ihmeempää, lähinnä liikkeitä toisensa perään saatiin jotain tulosta aikaiseksi; Sälli saatiin virkeäksi ja esittelemään parhaita puoliaan ja minä sain valittaa sinulle kiireisyydestä.

06.09.2013 Kouluvalmennus, valmensi minttu`
Aloitimme kouluvalmennuksen reippaanlaisessa käynnissä, joka tosin ei kovin reipasta ollut, siltä osin virhe siis. Sälli oli kovin tahmean ja vastahankaisen oloinen, ja ratsastaja saikin neuvokseen rentouttaa ylävartalonsa ja kätensä, vakauttaa istuntansa ja pyytää sen jälkeen oria eteen tarmokkaasti niin, ettei sille jäisi muita vaihtoehtoja kuin pistää töppöstä toisen eteen. Loppujen lopuksi enemmän tai vähemmän aktiivisessa käynnissä etenevä Sälli oli sen näköinen, ettei sitä enää ärsyttänyt niin paljoa, joten käytimme tilaisuuden hyödyksemme ja edelleen käynnissä edeten otimme jalustimet kaulalle ja jatkoimme siitä raviin. Ratsastajalla näytti olevan kovinkin mukavat olot Sällin tasaisenoloisessa ravissa, ja jatkoimme siitä voltteihin, kiemurauriin ja asetuksiin. Sällin näyttäessä notkistuneelta ja taipuisalta aloimme tehdä siirtymiä vähän oria herätelläksemme. "Yksi, kaksi, seis", huutelin kentän keskeltä ratsastajan totellessa - tai ainakin yrittäessä kovasti. Aluksi Sälli nimittäin jatkoi muina miehinä matkaansa ja pysähtyi vasta monen kymmenen metrin päässä. Seurasin tätä kamppailua hiljaa itsekseni kauhistellen. Tällä kertaa olin tarkempana; "Rentouta ylävartalo, kädet hiljaa, jalat pitkinä, noin... Valmistele jo, yksi, kaksi, seis, noooin!", hihkuin pysähdyksen onnistuessa. Kun minulle oli kerrottu, että Sälli tarvisti tarkat avut ei näköjään oltu liioiteltu lainkaan. Ihme kyllä ori lähti siitä hiljalleen paranemaan ja lopuksi siirtymät olivat vaivattomia, siistejä ja energisiä, ja pääsimme hiomaan vähän laukanvaihtoja. Myös laukanvaihdot alkoivat sujua muutaman elottoman näköisen ja selvästikkin huonosti valmistellun maanantaikappaleen jälkeen, ja loppua kohden kevyen ja pyöreän näköinen Sällikin vaikutti kovin tyytyväiseltä itseensä. Taputuksia sekä ratsastajalle että hevoselle, hieno parannus loppua kohden!

10.09.2013 Kouluvalmennus, valmensi parkuja
Eipä ole näin mielenkiintoisella nimellä varustettua hevosta aiemmin tullut valmennettua, enkä voi sanoa että persoonakaan tulisi jälkijunissa - Sälli esitteli luonteenlaatuaan jo heti siltä seisomalta kun saapui kentän puolelle tehtyään alkukäynnit maastossa narrin kanssa. Ori vaikutti kovin lupsakalta tapaukselta tallustellessaan rauhaisaa tahtia uraa pitkin, ja aloittelimme ravityöskentelyn pian pikaisen juttutuokion jälkeen. Sällillä kesti hetki lämmetä kunnolla ja ensimmäiset tehtävät painottuivatkin poistamaan kireyttä hevosen etuosasta - liikkeet sen sijaan olivat varsin kauniit, vaikkakin se tuntui keskittyvän enemmän meditaatiopuoleen kuin itse eteenpäinmenemiseen. Ratsastaja oli ilmeisesti suhteellisen tottunut työstämään melko pitkiä pätkiä aktiivisuutta ja tahtia alussa, joten annoin ratsukon tehdä myös itsenäistä työtä ohjeistuksen ohessa. Saimme viimein touhuun laukkalisäysten avulla sen verran vauhtia, että uskallettiin lähteä kokeilemaan vaativan tason tehtäviä. Aluksi toistettiin hevoselle jo entuudestaan tuttuja ja helppoja asioita, jonka jälkeen siirryttiin tekemään harjoituksia, jotka vaativat Sälliltä jo vähän enemmän. Ori pysyi hyvässä ryhdissä koko ajan ja säilytti kauniit askelluksensa, vaikkakin toisinaan jouduttiin aloittamaan uudestaan kun Sälliltä katosi inspis kesken hommien ja se kadotti oikean muodon. Harjoittelimme siispä ensisijaisesti sitä, miten ori pysyi kasassa ja edes jotakuinkin sopivalla vaihteella, sillä vaikka hyviä päiviäkin toki löytyy, jokainen treenaamiseen käytetty tunti on aina yhtä arvokas ja lopulta hevosen kanssa on kivempi toimia, jos joka kerrasta saa jotakin irti eikä tarvinnut laahustaa talliin tyhjin käsin. Loppupeleissä tästäkin valmennuksesta saatiin jotain irti, sillä Sälli pysytteli sentään hieman noususuunnassa ja avoja ja sulkuja tehdessä moodi oli äitynyt jo oikein kelvolliseksi! Valmennuksen päätteeksi narri esitteli vielä muutamat piruetit ja askelenpidennykset ja lopetimme vapaammalla työskentelyllä, josta Sällikin taisi sitten saada fiilikset yrittää loppuun saakka. Vaikka valmennus ei ollut mikään tuhoton wow-efekti, täytynee kommentoida vielä, että tykkäsin hevosesta itsestään oikein kovasti! Kunhan jaksaa joka kerta vaatia edes jotakin, niin varmasti pilkahtaa niitä tähtiäkin esille aina toisinaan orin urasta - eihän kenelläkään joka päivä oo se the day!

02.10.2013 Kouluvalmennus, valmensi Dora
Kouluvalmennus oli alkanut loistavasti - Sälli oli uppiniskaisesti vain seisonut paikallaan ja kieltäytynyt liikkumasta. Onneksi Lissu sai jotenkin orin houkuteltua käyntiin ja hevonen lähti löntystelemään uralla. Kevyiden alkukäyntien jälkeen aloitin valmennuksen pitämisen siirtymisillä käynnistä raviin ja takaisin ja pian mukaan sotkettiin lisätyistä askellajeista koottuihin käynteihin ja raveihin siirtymiset. Lissu sai jo heti alusta alkaen kunnolla työskennellä hevosen selässä saadakseen Sällin tekemään vaadittuja tehtäviä. Sälli yritti joka välissä lusmuilla ja velttoilla, mutta onneksi ratsastaja oli napakkana ja tehtävät suoritettiin kunnialla alusta loppuun. Käynnissä ja ravissa mentiin myös väistöjä ja kolmikaarista kiemurauraa, jossain vaiheessa kokeiltiin avo- ja sulkutaivutuksiakin. Lissu sai hiki hatussa ratsastaa ja Sälli kulki turpa mutrussa kun joutui oikeasti tekemäänkin jotain. Koulumoovit olivat kyllä hevosella hallussa, mutta ei se mielellään niitä toteuttanut vaan kulki vähän kärsivän näköisesti.

Laukassa otettiin laukanvaihtoja jotka sujuivat ihan hyvin, vaikka aluksi Sälli ei meinannut edes laukata. Laiskanpulskea hevonen kuitenkin käskettynä kulki ihan mukavasti ja sillä onnistui myös vaihdot harjoituslaukasta koottuun laukkaan ja takaisin. "Hienolta näyttää! Kokeilkaahan ratsastaa kootussa laukassa ja tehdä pitkillä sivuilla sulkutaivutusta. Niin ja Lissu älä anna Sällin velttoilla!", ohjeistin ja seurasin tehtävän sujumista. Koottu laukka löytyi hyvin ja suomenputte kulki nätisti sekä pienellä patistuksella teki sulkutaivutuksetkin yhtä hyvin kuin mallitapaukset kaikissa ratsastuksen oppikirjoissa.

Loppuun otettiin vielä vähän lisää siirtymisiä ja tehtiin sitä tavallista pysähdys-peruutus-ravi -siirtymistä sekä tämän tehtävän onnistumisen jälkeen myös pysähdys-peruutus-laukka -siirtymisiä. Näiden tehtävien jälkeen hikinen kaksikko pääsi pois rääkistäni ja sai aloitella rauhalliset loppuverkat itsenäisesti.

23.10.2013 kouluvalmennus, valmensi mori-mori
Lissu on hössöttänyt minulle Susirajan suomenhevosorista Sällistä jo useamman viikon enkä itsekään oikein tiedä mitä ajattelin, kun lupauduin parivaljakkoa valmentamaan.

Heti alkulämmittelyjen aikana selvisi, että ori on patalaiska - Lissu sai suostutella aikansa että sai orin liikkumaan kentän keskeltä, saatika sitten että olisi nähty raviaskeleita. Kun ori sitten alkoi vielä oikomaan kulmissa, neuvoin Lissua ratsastamaan hieman kouluratsastuksen periaatteen vastaisesti apuja liioitellen. Alkuverryttelynä tehtäisiin ihan vain perus(tylsiä)juttuja, eli siis käynti-ravi -siirtymisiä sekä paljon voltteja. Ratsukon käsitys volteista oli kuitenkin ihan jotain muuta kuin pyöreä, jolloin kehotin Lissua ratsastamaan oria enemmän sisäpohkeen ympärille edelleen apuja liioitellen. Pikkuhiljaa kulmikkaasta tuli soikea ja soikeasta pyöreä. Ravikin alkoi nousta varsin nätisti, kun Lissu kerran kunnolla hermostui.

Koska Sälli oli laiskahkolla tuulella tänään, päätimme keskittyä reippaampiin tehtäviin - lisättyjä askellajeja, raviväistöjä sekä mahdollisesti myös laukanvaihtoja. Aloitimme niinkin helposta kuin käynnin lisäämisellä aina kentän pitkillä sivuilla. Tästä Sälli selviytyi kunnialla, mutta kun pyysin Lissua toistamaan saman ravissa, yritti Sälli luikerrella sieltä, missä aita on matalin, tai sitä ei ole lainkaan. Pikkuhiljaa suorakulman muotoisesta kentästä muodostui soikea ja ori vain juoksi pitkän sivun päästä päähän muodottomana pötkylänä. Tässä vaiheessa komensin jo Lissuakin ryhdistäytymään ja keräämään hevosensa takaisin yhdeksi paketiksi. Myös jokaisen oijotun kulman jälkeen tulisi ottaa voltti ja ratsastaa kulma uudelleen. Nyt Sälli alkoi jo ryhdistäytyä ja näyttää huomattavasti enemmän kouluratsulta puskahevosen sijaan.

Väistöharjoitukset tehtiin perinteiseen tapaan, eli ensin keskihalkaisijalle ja sieltä väistöä uralle. Aluksi Sälli vain puski pidätteistä läpi eikä päässyt lähellekään uraa ennen kentän toista päätä, jolloin pyysin Lissua ottamaan hevostaan hieman enemmän kuulolle ja ratsastamaan tehtävän ensin muutaman kerran käynnissä. Kun väistöt sujuivat käynnissä, voitiin siirtyä takaisin raviväistöihin. Taas Sälli juoksi pari kertaa läpi pidätteiden ennen kuin Lissu hermostui ja laittoi orin ruotuun, jolloin raviväistötkin onnistuivat.

Vaikka ori olikin jo verrattain hikinen ja olimme treenanneet jo reippaan tunnin, päätimme ottaa vielä muutamat laukanvaihdot. Ensin peruslaukkaa kierros, jonka jälkeen lävistäjällä laukanvaihtoja. Näistä ori suoriutui todella hyvin ja Lissukin näytti tyytyväiseltä.

Loppuverryttelyt saitte tehdä itsenäisesti ja sekä hevonen ja ratsastaja vaikuttivat kovin tyytyväisen oloisilta suoritukseensa. Vaikka sekä Sälli että Lissu unohtuvat toisinaan unelmoimaan suoritukseen keskittymisen sijaan, on tässä varsin toimiva parivaljakko. Sällille on keksittävä jatkuvasti jotain uutta tekemistä jottei se tylsisty ja ala tekemään asioita vain vähän sinne päin, saatika muutu skarpista kouluratsusta lyllertäväksi puskahevoseksi.

Päiväkirja

Päiväkirjaan

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: verryttelyä sileällä
tiistai: puomeja / esteitä
keskiviikko: puomeja / esteitä
torstai: koulua
perjantai: vapaa
lauantai: koulua
sunnuntai: maasto (ratsain tai ajaen)

Hoito- ja loimitusohjeet
Fleeceloimi liikutuksen jälkeen jos hikinen.

Varusteet
Ratsataessa yleissatula, kolmipalat, tavalliset suitset (alaturpahihna), hypätessä martingaali.
Kouluun koulusatula ja kanget.
Ajoon normikamppeet.