Harhakuvitelma VH13-018-0273

NimiHarhakuvitelma "Telma" KasvattajaLeena P., Suomi
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma OmistajaSusiraja (VRL-06046 ja VRL-12701)
Säkäkorkeus, väri153cm, rautias MeriititYLA1, SLA-II, KTK-III, KRJ-II, ERJ-II, jälkeläisluokka C
Syntynyt,
ikääntyminen
s. 06.04.2010, 26v
satunnainen (4v 01.12.2011)
Painotuslaji,
koulutustaso
yleispainotteinen
he A / 120cm / 100cm / noviisi

15.05.2013 Telma palkittiin suomenhevosten laatuarvostelussa SLA-II -palkinnolla. Pisteitä kertyi 87 ja olemme erittäin ylpeitä punkerolollostamme, joka ylsi näinkin lähelle ykköstä.

15.08.2013 Rakas, rakas punkeroisemme palkittiin YLA1 -palkinnolla pistein 141. Emme voisi olla tammasta ylpeämpiä, sillä laiskurimursumme ylitti kaikki odotukset kirkkaasti.

15.09.2013 Punkerolollomme palkittiin KRJ-II -palkinnolla. Olemme tavattoman ylpeitä 89 pistettä keränneestä suomenjunttimursustamme.

25.12.2013 Merinorsuilimme ERJ:n laatuarvostelutilaisuuteen ja punkerololloudestaan huolimatta se sai palkinnon ERJ-II. Koska pisteitä tuli 104 eli pistettä vaille ykkönen tamma menee uusimaan.

29.12.2013 Telmalle myönnettiin VSR:n jalostusarvostelussa jälkeläisluokka C.

30.04.2019 Vanha rouva kärrättiin vielä kerran näytille, nyt suomenhevoskantakirjan ylimääräiseen tilaisuuteen. Kotiin rakas muorimme palasi KTK-III -palkittuna!

Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.

Luonnekuvaus

Harhakuvitelma, tutummin Telma, on täsmälleen nimensä mukainen tapaus; yhtä harhaa koko kopukka. Hevosesta löytyy vaikka ja mitä, tamma on kyllä osaava tapaus, sitä vain ei juuri kiinnosta esitellä osaavuuttaan ellei selkään lyö ihmistä, joka tosissaan osaa asiansa ja saa houkuteltua/puolipakotettua Telmasta irti muutakin kuin "menen niin hitaasti ja tahmeasti, että kaadun mutkiin" -tasoista ravia. Telma ei missään nimessä ole laiska, mutta niin oman arvonsa tunteva, ettei se varmasti tee yhtään mitään jonkun alkeiskurssilaisen kanssa, vaan vaatii (melkein)ammattilaiskuskin selkäänsä. Kiltti Telma on, se ei protestoi, osoita mieltään tai ole hankala, mutta puutteelliset yhteistyötaidot sillä kyllä on, joku ilkeämpi kutsuisi asennevammaksi.

Omanarvontuntoisena neitihevosena Telman hoitaminen on oma operaationsa. Tamma ei ehdottomasti ole mikään ilkeä hevonen, mutta sitä pitäisi hoitaa niin tietyllä prinsessatavalla, että moni kutsuisi sitä tässäkin tapauksessa asennevammaiseksi. Telma tuo kyllä vääräntasoisen hoitamisen ilmi omalla, tahmealla tavallaan: ei vahingossakaan nosta jalkojaan kunnolla, ei pidä niitä ylhäällä, ei väistä, ei siirry, ei tee yhtään mitään itse. Tammamainen omalla, rauhallisella tavallaan. Keväällä ei saa koskea kylkiin tai tamma vinkuu ja nostaa jalkaa - nimenomaan nostaa, Telmalla kun ei tunnu riittävän kiinnostus edes siihen, että yrittäisi näytellä potkaisevansa. Ei varsinaisesti vaikea hevonen hoitaa, normaali harjailu sujuu keneltä tahansa aloittelijalta, ja tamman asennevamma opettaa kyllä lujuutta hevosen kanssa, kaikki vähänkään yhteistyötä vaativa nimittäin on taistelun takana, kavioiden nosto, satulavyön kiristäminen (Telma on tunnettu pullistelutaidoistaan), kuolainten suuhun tunkeminen... Käytännössä mikä vain, mikä vaatii yhteispeliä.
Taluttaminen ei sen helpompaa ole, Telma kun raahautuu perässä vain, jos sitä kiskoo koko ajan edestä ja joku läimii samalla pyllyä raipalla. Ammattilaisen kanssa tamma olisi virkusti mukana askeltava mukava hyvänmielen polle, mutta ne, jotka hyvänmielen kävelyitä haluaisivat tehdä, eivät saa hevosta liikkumaan senttiäkään ilman, että joutuvat koko ajan suunnilleen kävelemään Telman puolesta. Ammattilaisina kengittäjä ja eläinlääkäri saavat asiat Telman kanssa toimimaan oikein hyvin, vaan annas olla jos paikalla sattuu olemaan harjoittelija - Telma ei halua tehdä yhteistyötä.

Saadessaan satulan selkäänsä tamman olemus ei muutu mihinkään ennen kuin pitäisi lähteä liikkeelle; askellus on kevyttä, sulavaa ja vaivatonta kuin täillä tervassa. Telman kanssa on aika lailla mahdotonta tehdä muuta kuin köpöttelylenkkejä (ne kanssa ovat köpöttelyä, ravikin hiipuu hyvin käynniksi), ellei sitten halua vakaata kaveria siihen, että jumppaa hevosen selässä ilman, etät hevonen liikkuu yhtikäs mihinkään. Ratsastaja saa tehdä ihan mitä haluaa, että saisi tamman liikkeelle (muutamaan otteeseen kentällä on ollut tyttöä Telman selässä ja toinen läimimässä tammaa muovitalikolle takamukseen ilman mitään vaikutusta hevoseen), Telma ei vahingossakaan ota yhden yhtä kunnon askelta, elleivät avut ole täsmälleen oikeanlaiset, tarkat ja huolitellut. Tamma osaa hämmästyttävän hyvin heittäytyä kuuroksi, kovasuiseksi ja kovakylkiseksi kopukaksi joka kulkee kuolaimen takana mahdollisimman kaukana peräänannosta.
Kaiken tämä alta löytyy kuitenkin hyvin osaava hevonen, jolta onnistuvat koulukiemurat ja esteradat, maastossa ei säikytä mitään.. Telma on hyvin monipuolinen, moniosaava hevonen, jolta sujuu kaikki ajohommista ratsun työhön. Tokkopa tamma tulee koskaan yltämään kärkikastiin yhtään missään, mutta potentiaalia on olemassa, ja oikean ratsastajan kanssa Telmasta voi tulla vaikka ja mitä; parhaimmillaan tamman liikkeet ovat sulavat ja kauniit, hyppytekniikka on hyvä, eikä tamman mielenrauhaa häiritse yhtään mikään, se kykenee pitämään päänsä kylmänä oli tilanne mikä tahansa. Luottoratsu, kaiken kaikkiaan, vaikkakin aika kranttu siitä kenen kanssa toimii.
Ajaminen on käytännössä sama asia kuin ratsastaminen: Telma tekee vain, jos siltä pilkuntarkasti oikein pyytää.

Asennevammansa kanssa ei Telmaa kisahevosena pidetä, vaikka todellisuudessa siltä löytyy potentiaalia vaikka ja mihin. Kisapaikalla tuntuu, kuin tamma ei edes tietäisi kisoissa oltavan, se käyttäytyy niin varustuksessa kuin verryttelyssäkin tasan samoin kuin kotitallissa ja -kentällä. Ei tee mitään itse. Jos ei jo verryttelyssä, niin viimeistään radalla ratsastajaparka vääntää itkua, kouluaitojen sisällä Telma kun liikkuu sulavasti kuin hylje könytessään kuivalla maalla, ja aivan yhtä nopeastikin. Esteetkään eivät saa tammaa virkistymään, hyvä kun se jaksaa jollakin tavalla könytä puomien yli. Toisaalta, hyvin usein ei jaksakaan, ei ole harvinaista että hevonen kieltää ensimmäiseltä esteeltä ulos radalta.
Mutta koska oikeasti Telma osaisi, se olisi kisoissakin mitä parhain kaveri. Huippukisaratsuksi tammasta ei ole, mutta se on yleispätevä jokapaikanhöylä myös radalla. Mikäli hevonen toimisi samalla tavoin kaikilla, se olisi mitä parhain hevonen aloittaa kisaaminen, Telman selässä kun olisi mahdoton jännittää. Kun tammalta osaa oikein pyytää, se suorittaa annetut tehtävät tasaisesti ja varmasti, välittämättä kisapaikkojen hälystä ja hektisyydestä.

Sukutaulu

i. Tikkiriekko
evm, sh, vkk, 149cm
ii. Kiirunakurkuma
evm, sph, rt, 147cm
iii. Karkukaikukallio
evm, sph, trt, 143cm
iie. Ulittajainen
evm, sh, rt, 151cm
ie. Hapanhaaveinen
evm, sh, rnvkk, 151cm
iei. Haave-Haamu
evm, sh, vkk, 153cm
iee. Happama
evm, sh, vrn, 150cm
e. Haihattelija
evm, sh, rt, 156cm
ei. Kirskuma
evm, sh, vrt, 162cm
eii. Riipinä
evm, sh, vrt, 162cm
eie. Suttujälki
evm, sh, rt, 163cm
ee. Harmi
evm, sh, rtpäist, 155cm
eei. Alunlopetus
evm, sh, rtpäist, 159cm
eee. Pettymys
evm, sh, sysrt, 150cm
Näytä / piilota sukuselvitys

i. Voikko, juuri ja juuri hevoskokoinen (149cm) Tikkiriekko sai ihailuja lähinnä värinsä vuoksi, orin rakenne oli aika tavanomainen ja mitäänsanomaton, rakennetuomarin sanoin "jaa". Ori oli moniosaaja, kärryt ja reki kulkivat perässä yhtä helposti kuin ratsastaja selässä, lajillakaan ei ollut niin väliä, Tikkiriekko taipui kaikkeen. Ori oli enimmäkseen harrasteratsu, jolla kilpailtiin jonkun verran lähinnä huvin vuoksi.

ii. Kiirunakurkuma, rautias ja nippa nappa pienhevoskokoinen (147cm) ori oli jokapaikanhöylä, joka kisasi sekaisin raveja ja ratsastuslaleja, pääasiassa koulua. Ulkonäkö oli massamaista perussuokkia, ravi oli loistava, luonne rento ja mutkaton. Kaikki Kiirunakurkuman tuntevat pitivät oria loistohevosena, ja vaikkei ori aikansa huippuja ollutkaan hyvä hevonen se yhtä kaikki oli.

iii. Karkukaikukallio oli 143cm korkea pienhevonen. Väriltään tummanrautias ori oli mutkaton perusjannu. Se ei ehkä jäänyt mieleen minkäänlaisena erikoisuutena - perusrakenne, perusluonne, perusväri, mutta se oli juuri sitä, perushyvä hevonen. Karkukaikukallio kisasi sekaisin kaikkia ratsastuksen lajeja (vaativa B / 100cm) sekä valjakkoajoa vaativalla tasolla. Vaikka se oli niissäkin perustasoa, valjakkoajo oli orin ehdoton leipälaji.

iie. Rautias 151cm korkea Ulittajainen oli yleispätevä tamma, joka toimi ratsastuskoulun mitätahansa-hevosena. Ulittajaista rakastivat kaikki, sillä se puksutti alkeistunneilla vakaasti ja varmasti, kokeneemmilta se vaati oikeaa ratsastusta ja kun sitä ratsasti, se toimi oikein päin. Hyväluontoinen vaativa B -tasoinen tamma hyppäsi 80cm esteitä ja olikin kaikkien haluama kisapeli. Kaksi varsaa tehnyt tamma eli kunnioitettavat 36 vuotta.

ie. Hapanhaaveinen ei ollut lainkaan hapan, kaikkea muuta; 151cm korkea ruunivoikko oli kaunis kuin karamelli (jalka-asennoissa tosin oli sanomista, joten niitä ei katsottu) ja lempeä kuin Muumimamma, tamma rakasti huomiota, ihmisiä, muita hevosia ja naapurin postilaatikkoakin. Hapanhaaveinen oli totaalinen puskapolle, pullahevonen ja mummonkuljetin, joka ei osannut mitään mutta jonka kanssa saattoi tehdä mitä tahansa. Parina kesänä Hapanhaaveista käytettiin kesäleirin trampoliinina -- siis lapsenvahtina.

iei. Haave-Haamu oli todellinen haave. 153cm korkea voikko ori oli oikea unelmahevonen, lempeä, huomionhakuinen ja omalla tasollaan täydellisen osaava. Helppo A / 80cm -tasoinen Haave-Haamu oli jokaisen suomenhevosihmisen ihanne ja sitä käytettiinkin ahkerasti jalostukseen. Ori sokeutui 23-vuotiaana, minkä jälkeen se toimi pelkkänä seurahevosena vielä pari vuotta, ennen kuin todettiin parhaaksi vaihtoehdoksi lopettaa se.

iee. Vaaleanruunikko Happama oli leppeä puskapolle. 150cm korkea tamma olisi varmasti osaavalla ihmisellä päässyt vähintään helppoon A:han ja hypännyt 110cm, mutta se toimi koko ikänsä lapsiperheen helppo C-B ja 60cm hyvänmielenhevosena ja sellaiseen sen luonne olikin täydellinen. Perhe teetti Happamalla yhden varsan omaan käyttöönsä, mutta muuten tamma olikin vain hyvänmielen ratsuhevonen ja talvisten rekiajeluiden päätähti.

e. Rautias, 156cm korkea Haihattelija oli koko perheen harrasteratsu; perheen tytöt kisasivat tammalla aluetasolla esteitä ja koulua, isä taas teki ajolenkkejä ja kokeili työhevoshommiakin, vaikkei Haihattelija mikään raskastekoinen työhevonen ollutkaan. Tammasta löytyi sopivassa suhteessa rentoa, haaveilevaa tätiratsua ja säpäkkää, herkkää kisahevosta, joskaan ei niin paljoa, että tammasta koskaan olisi tullut täyspäiväistä kisaratsua.

ei. Kirskuma, 162cm korkea rautias herrasmies, oli niin 'munaton jätkä' ettei kukaan yksinkertaisesti muistanut (tai edes ajatellut) orin ruunaamista, eikä sille oikein ollut tarvettakaan, pikkulapsikin kykeni käsittelemään oria. Kirskuma oli hyvin lahjakas, parin keskivertoa hitusen paremman ravikauden jälkeen orilla alettiin kisaamaan valjakkoakin, hetken mielijohteesta ratsukoulutukseenkin panostettiin ja ratsastuslajit tulivat mukaan, sitten isäntäväki hurahti työhevoskisoihin, matkaratsastukseen ja hiihtoratsastukseen.. Kirskuma teki kaiken, pärjäsi hyvin ja vanhoilla päivillään pääsi jalostuskäyttöönkin, kun oria alettiin kysellä sulhoksi tammalle jos toisellekin. Luonne kenties oli kuin lapasella, mutta osaamista oli pienen pitäjän verran.

eii. Vaaleanrautias 162cm Riipinä oli leppoisa, lähes flegmaattinen ori joka ei häiriintynyt mistään, eikä sen puoleen innostunutkaan. Riipinä teki oikeastaan kaikea, työhevos- ja ratsuhommia sekaisin ja oli kaikessa, mitä teki oikein hyvä peruspolle. Vaikka ori ei kenties luonteeltaan ollut mitenkään mieleenpainuva, oli se niin osaava ja komea, että muodostui harrastetason suomenhevostammojen omistajien keskuudessa suosituksi orivalinnaksi. Riipinää rakastivat kaikki sen kanssa tekemisissä olleet, joten vaikkei se jättänyt jälkeä historiaan, on sillä paikkansa harrastelijoiden sydämissä.

eie. Suttujälki sai nimensä suttuisen värinsä vuoksi. Rautias 163cm korkea tamma oli kapasiteetikas ratsuhevonen, josta olisi saanut kouluttamalla vaikka vaativan A:n hevosen. Valitettavasti Suttujäljen omistaja ei koskaan oikein huomannut tamman kapasiteettia eikä ollut muutenkaan turhan kiinnostunut suomenhevosen käytöstä kilpailuut tamma toimi koko ikänsä lähinnä maastomopona. Vanhoilla päivillään pari varsaa tehnyt tamma kuoli kohtutulehdukseen.

ee. Harmi ei ollutkan harmi lainkaan, kaikkea muuta - 155cm korkea rautiaanpäistärikkö oli omistajiensa silmäterä, hyväluontoinen, hyväsukuinen ja kaikin puolin edustuskelpoinen tamma, jolla oli valtavasti kapasiteettia ja osaamista. Tammasta olisi koska tahansa saanut kantakirjahevosen ja ruusukehain, mutta Harmi päätyi harrastelijalle jota ei kilpaileminen kiinnostanut. Vanhoilla päivillään Harmi vaihtoi omistajaa päästen jalostuskäyttöön, ja tuon uuden omistajan kuultiin monta kertaa kiroavan, että "tässä meni kansallisen tason moniajoneliveto hukkaan".

eei. Alunlopetus oli todella komea rautiaanpäistärikkö, 159cm korkea suomenhevosori, joka loisti vähän joka puolella. Suomenhevosten kuninkaallisten vakiovieras oli hyväluontoinen, hyvärakenteinen ja lahjakas herrasmies, joka sulatti kenet tahansa. Ori kisasi vaativa B / 110cm -tasolla menestyksekkäästi, eikä juuri tarvinnut arvuutella sen kantakirjaan läpimenosta. Alunlopetus oli suosittu jalostusori kaikenlaisille tammoille hyvän luonteensa ja erikoisen värinsä vuoksi.

eee. Pettymys, sysirautias 150cm korkea tamma ei ollut mikään pettymys, joskaan ei jymymenestyskään. Ratsastuskoulun tuntihevosena ja tuntilaisten kisapelinä toiminut Pettymys oli suosittu vähän jo kokeneempien keskuudessa, sillä se vei aloittelijoita kiltteydestään huolimatta kuin pässiä narussa. Jos tammalta kuitenkin osasi vaatia, se oli näppärä peli niin kouluun kuin esteillekin. Vaikka Pettymys ei koskaan varsinainen kisaratsu ollutkaan, moni tuntilainen sai sen kanssa onnistumisia niin koulu- kuin esteradoillakin.

Jälkeläiset

s. 27.07.2012 sh-o. Näkkijärvi, i. Säkkijärvi, om. dookie VRL-04373
s. 23.10.2012 sh-o. Säkkikuvitelma, i. Säkkijärvi, om. Susiraja
s. 12.01.2013 sh-t. Harhamieli, i. Hämyhalla, om. Hovimäki
s. 30.05.2013 sh-o. Kuvakessu, i. Alman Korpraali, om. Aaveen Suomenhevoset
s. 16.06.2013 sh-t Harhakuvajainen, i. Kehveli, om. Susiraja
s. 02.07.2013 sh-t. Harhaluulo, i. Kehveli, om. Ventos

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset, lukuun ottamatta tarinakisoja, jotka tulevat kaikki näkyviin (tarinat löytyvät päiväkirjasta).

Näytä / piilota sijoitukset
ERJ - 53 sijoitusta joista 14 voittoaKRJ - 47 sijoitusta joista 7 voittoa
22.02.2013 Hiprakka 120cm 6/40
24.02.2013 Hiprakka 120cm 1/40
27.02.2013 Hiprakka 120cm 1/40
01.03.2013 Bairdon 120cm 3/30
05.03.2013 Bairdon 120cm 2/30
07.03.2013 Team Obnoxious 120cm 2/30
09.03.2013 Team Obnoxious 120cm 2/30
10.03.2013 Kisatalli Vienre 110cm 2/30
13.03.2013 Kisatalli Vienre 110cm 3/30
16.03.2013 Zurück 120cm 05/50
20.03.2013 Koston Suomenhevoset 110cm 1/50
22.03.2013 Team Obnoxious 120cm 4/30
23.03.2013 Team Obnoxious 120cm 2/30
24.03.2013 Team Obnoxious 120cm 5/30
24.03.2013 Rhonwen 100cm 2/40
28.03.2013 Rhonwen 100cm 4/40
01.04.2013 Akileya 120cm 2/40
02.04.2013 Besia Warmbloods 120cm 2/30
04.04.2013 Akileya 120cm 6/40
15.04.2013 Akileya 120cm 4/50
16.04.2013 Akileya 120cm 2/50
18.04.2013 Akileya 120cm 1/50
25.04.2013 Micram 120cm 2/6
28.04.2013 Micram 120cm 2/7
03.05.2013 Satulinna 120cm 2/30
05.05.2013 Satulinna 120cm 5/30
06.05.2013 Satulinna 120cm 1/30
11.05.2013 Satulinna 120cm 1/30
12.05.2013 Satulinna 120cm 4/30
14.05.2013 Bairdon 120cm 3/40
15.05.2013 Bairdon 120cm 3/40
16.05.2013 Bairdon 120cm 5/40
27.05.2013 Ninshein 120cm 2/30
30.06.2013 Bellgrove 120cm 4/30
07.07.2013 Kisakeskus Rehberg 120cm 6/40
12.07.2013 Lumivuo 120cm 7/50
31.07.2013 Dark Side Trakehners ERJ Cup 110cm 1/132
07.08.2013 Satulinna 110cm 1/30
08.08.2013 Satulinna 110cm 1/30
09.08.2013 Satulinna 110cm 2/30
10.08.2013 Satulinna 120cm 4/30
10.08.2013 Satulinna 110cm 1/30
13.08.2013 Satulinna 110cm 3/30
14.08.2013 Huvitutti 120cm 2/40
14.08.2013 Susiraja 120cm 4/26
16.08.2013 Satulinna 110cm 5/30
13.09.2013 Muiston suomenhevoset 120cm 3/40
04.09.2013 Pirunportti 110cm 1/17
14.09.2013 Muiston suomenhevoset 120cm 1/40
24.09.2013 Playground 120cm 3/30
25.09.2013 Playground 120cm 1/30
26.09.2013 Playground 120cm 1/30
26.09.2013 Muiston suomenhevoset 120cm 3/40
02.03.2013 Harley Stud he A 5/50
02.03.2013 Mörskä he A 01/06 suoritettu tarinalla
12.03.2013 Bairdon he A 1/40
15.03.2013 Clueless Helppo A 04/40
19.03.2013 Fiktio he A 04/60
20.03.2013 Fiktio he A 04/60
21.03.2013 Fiktio he A 02/60
21.03.2013 Kilpatalli Butterfly he A 06/40
30.03.2013 Raivio he A 04/40
30.03.2013 Asklund he A 03/30
30.03.2013 KK Steward he A 01/30
06.04.2013 Kadotetut suomenhevoset he A 02/30
06.04.2013 Kadotetut suomenhevoset he A 02/30
22.04.2013 KK Bailador he A 4/50
22.04.2013 Micram he A 2/16
22.04.2013 Kadotetut suomenhevoset he A 5/30
24.04.2013 Kadotetut suomenhevoset he A 2/30
25.04.2013 Kadotetut suomenhevoset he A 3/30
26.04.2013 Fiktio he A 2/50
27.04.2013 Fiktio he A 2/50
28.04.2013 Fiktio he A 5/50
30.04.2013 Fiktio KRJ Cup he B 9/410
03.05.2013 Riihen ponitalli he A 3/50
15.05.2013 Satulinna he A 3/30
16.05.2013 Satulinna he A 5/30
14.06.2013 Cheval Delamer he A Kür 2/9 suoritettu tarinalla
14.06.2013 Konkkaronkka he A 5/40
20.06.2013 Konkkaronkka he A 2/40
25.06.2013 Fiktio he A 4/40
29.06.2013 Fiktio he A 4/40
30.06.2013 Susiraja he A 3/30
02.07.2013 Fiktio he A 1/40
04.07.2013 Kasu Ponies he A 6/50
06.07.2013 Dahlgård he A 4/40
07.07.2013 Fiktio he A 2/40
07.07.2013 Moana part breds he A 5/40
08.07.2013 Dahlgård he A 4/40
09.07.2013 Fiktio he A 4/40
11.07.2013 Kasu Ponies he A 3/50
11.07.2013 Metsälampi he A 2/40
17.07.2013 KK Stewart he A 1/30
24.07.2013 Sinnesro he B 4/30
26.07.2013 Sinnesro he B 2/30
27.07.2013 Marike he A 1/50
28.07.2013 Sinnesro he B 1/30
29.07.2013 Sinnesro he B 1/30
01.08.2013 Sinnesro he B 3/30
VVJ, KERJ - 19 sijoitusta joista 4 voittoa (parina Tohiseva Yötuuli tai Säkkijärvi)VSR, villit, tarinakisat - 7 sijoitusta joista 3 voittoa
21.03.2013 Fiktio Noviisi yhdistetty parivaljakoille 04/40
22.03.2013 Breandan noviisi parivaljakko 02/21
23.03.2013 Caral Noviisi yhdistetty yksiköille 04/30
24.03.2013 Koston Suomenhevoset Noviisi yhdistetty pareille, avoin 05/30
25.03.2013 Caral Noviisi yhdistetty yksiköille 05/30
26.03.2013 Koston Suomenhevoset Noviisi yhdistetty pareille, avoin 05/30
26.03.2013 RaPu noviisi yhdistetty parivaljakoille 1/2
28.03.2013 Caral Noviisi yhdistetty yksiköille 04/30
04.05.2013 Konkkaronkka Noviisi yhdistetty yksiköille 02/30
06.05.2013 Konkkaronkka Noviisi yhdistetty yksiköille 01/30
26.05.2013 Suprant noviisi yhdistetty 5/50
25.06.2013 Fiktio noviisi yhdistetty yksiköille 5/40
16.07.2013 Leijonalaakso noviisi yhdistetty yksiköille 3/30
08.08.2013 Konkkaronkka noviisi yhdistetty yksiköille 4/30
09.08.2013 Kisatalli Vienre noviisi yhdistetty yksilöille 3/30
11.08.2013 Kisatalli Vienre noviisi yhdistetty yksilöille 1/30
19.08.2013 Konkkaronkka noviisi yhdistetty yksilöille 3/30

02.05.2013 Satulinna Helppo luokka 05/50
10.05.2013 Satulinna Helppo luokka 01/50
31.03.2014 Susiraja VSR Cup 120cm 2/22
31.03.2014 VSR Cup noviisi yhdistetty 1/28
30.06.2014 Susiraja VSR Cup he A 8/109
31.10.2014 Susiraja VSR Cup 110cm 1/45
31.10.2014 Susiraja VSR Cup 120cm 2/10

07.02.2013 ht.net 120cm, 2/5

03.04.2013 Willowbrook Ponies 120cm 2/7
31.01.2013 Hawrich he A 16/18
29.04.2013 Willowbrook Ponies he B 1/5

Lue päiväkirjaa

Valmennukset

17.02.2013 Estevalmennus, valmensi Sani
Saapuessani maneesiin kentällä löntysteli suomenhevostamma ratsastajansa kera. Jos kilpikonnan ja tamman kanssa oltaisiin otettu kisa, kilpikonna olisi voittanut helposti. Tervehdin ratsastajaa ja aloin rakentamaan helppoa esterataa. Radan ollessa valmis keskityin ratsukkoon. Ensimmäisenä pyysin heitä tekemään siirtymisiä. Liikkeelle lähdöt olivat tahmeita ja välillä tuli muutama käyntiaskel liikaa. Ratsastajan hakatessa pohkeilla neuvoin vain puristamaan ja hevonen alkoi kuunnella paremmin apuja. Pyysin heitä siirtymään laukkaan. Ensin laukka ei meinannut nousta millään, ja sen noustessa se putosi heti takaisin raviin. Neuvoin antamaan kunnon avut, ja tekemään kaikki huolellisesti alusta loppuun. Laukan pyöriessä kunnolla pyysin heitä siirtymään käyntiin ja selitin seuraavan tehtävän.

Puomeilla Telma hieman heräsi ja jaksoi jopa nostella jalkojaan niiden yli. Ristikon yli puomien jälkeen se hyppäsi laiskasti ja onnistui jopa pudottamaan puomin alas. Kerroin taas muutaman hyvän vinkin, miten hevonen saataisiin reippaasti esteelle. Pikku hiljaa Telma alkoi innostua ja hyppäsi koko ajan paremmalla tekniikalla. Siirryimme siitä sarjalle joka oli korkeudeltaan 80cm. Okserille tamma ei oikein jaksanut venyttää itseään ensimmäisillä kerroilla. Ratsastaja jaksoi kuitenkin koko ajan hoputtaa Telmaa eteenpäin ja loppua kohden vauhtikin alkoi olla jo melko normaali, millä kisoissakin ehkä jopa pärjättäisiin. Neuvoin loppuun vielä esteistä pienen radan ja pyysin heitä suorittamaan sen. Alkurata sujui hieman tahmeasti, mutta parani este esteeltä loppua kohti. Toisella kierroksella tamma suoritti radan jo melko reippaassa vauhdissa.

02.04.2013 Kouluvalmennus, valmensi Tuovi H.
Ohjelmassa Lissun ja Telman kanssa oli rataharjoitus. Mentäisiin helpon A:n rata ihan kisafiiliksillä ja sen jälkeen katsottaisiin, mitä pitää parantaa. Alkuverryttelyn Lissu sai hoitaa kuten parhaaksi näki, tosin huutelin toki ohjeita keskeltä kenttää. Niitä pitikin karjua äänensä käheäksi, Telma kun liikkui sulavasti ja reippaasti kuin merinorsu kuivalla maalla. Ratsastaja onneksi tunsi hevosensa ja pyrki saamaan sitä heräämään siirtymisillä ja temponmuutoksilla. Koska Telman oli kerrottu olevan tarkka avuista, pyysin Lissua vaihtelemaan apujensa paikkaa ja tehoa, jotta löytyisi rouvaa miellyttävä paine ja kohta. Ties kuinka kauan jouduimme hiissaamaan tamman kanssa ees taas, mutta kun avut yhtäkkiä natsasivatkin kaikki muuttui kuin napin painalluksesta. Lähes. Ainakin hevonen alkoi liikkua muutenkin kuin eteenpäin potkimalla. Lissu joutui tekemään paljon töitä, mutta pikkuhiljaa hevonen alkoi tehdä edes jotenkin vaaditulla tasolla.

Pyysin ratsukkoa aloittamaan radan. Reipasta peräänannossa kulkevaa hevosta emme todellakaan nähneet, mutta kyllä Telma lähti hakeutumaan kohti muotoa ja teki ohjelmassa vaaditut keskiaskellajit melko hyvin. Kokoaminen jäi haaveeksi, sen suuntaista liikettä saimme kyllä tammasta irti, mutta kunnolla se ei missään kohti koonnut. Molempien suureksi ihmetykseksi laukanvaihto käynnin kautta sujui melkein moitteettomasti, vaikka takaosaan olisin kaivannut lisää aktiivisuutta. Kokonaisuudessaan rata oli jos ei nyt aivan hyvä, niin ainakin mukiinmenevä ja kyllä sillä olisi vähintään läpi päässyt ohjelmasta. Kotona vain paljon ratsastusta Telmalla, jotta löytyy se yhteinen sävel, tamma ei ole niin laiska kuin antaa olettaa, vaan tarkka siitä miten sitä kohdellaan. Tämänkertaiseen valmennukseen saa kuitenkin luvan kanssa olla tyytyväinen, vaikka täydellisyys jäi kaukaiseksi haaveeksi.

01.05.2013 Kouluvalmennus, valmensi minttu
Maneesissa taitojaan esitteli paikalle saapuessani simpukan vauhtia etenevä suomenhevostamma ja turhautuneen oloinen ratsastaja. Taas näitä, ilmeisesti. Tervehdyksien jälkeen arvelin että tämä valmennus olisi hyvä suorittaa reippaassa tahdissa tai jompi kumpi valmennettavista nukahtaisi pystyyn. Ratsukko sai siis nostaa (hitaaaan) harjoitusravin ja edetä siinä tehden temmonlisäyksiä ja askeleenlyhennyksiä. Lyhyillä sivuilla tehtäisiin pääty-ympyrä laukassa. Telma näytti polkevan alleen suunnilleen yhtä tehokkaasti kuin kuollut kastemato, ja neuvoin ratsastajaa ratsastamaan tammaa eteenpäin paljon, paljon reippaammin. Vauhti lisääntyi noin kahdeksi sekunniksi, mutta muuta mainittavaa vaikutusta korvien nopeaa heilahdusta lukuunottamatta tästä ollut. Ilmeisesti minun ja ratsastajan käsitykset reippaasta eteenpäinratsastuksesta eivät aivan kohdanneet, tai sitten Telma oli oikeasti suunnilleen yhtä eloisa kuin talvihorroksinen kilpikonna. Muutaman reippaan eteenpäin ajavan avun jälkeen oltiinkin jo siinä pisteessä, että eteenpäin liikkuminen oli jopa jotenkin nähtävää, ja ratsukko saikin tehtävän päästä jopa kiinni. Hämmennykseni oli suuri, kun tamma oikeasti alkoi taipumaan ja myötäämään niskastaan loppua kohden! Uskomatonta! Hyvin herätetty, joskin voisi olla valmennuksen kannalta tehokkaampaa jos se tapahtuisi jo hiukan aiemmin.

02.05.2013 Estevalmennus Naminotissa
Valmennus aloitettiin ihan lämmittelyillä. Pyysin ratsukoita tekemään paljon taivutuksia ja temponmuutoksia sekä hyppäämään kentän laidalla olevaa n. 50cm pystyä samalla kun itse rakensin radan, mitä oli tarkoitus hypätä. Rakensin kentälle viiden esteen radan, mikä koostui kahdesta pysty-okserisarjasta ja yhdestä trippelistä. Kun ratsukot olivat lämmitelleet, aloitettiin itse esteiden hyppääminen. Aluksi kaikki esteet olivat 80-90cm korkuisia ja ensimmäisenä ratsukoiden piti tulla pelkästään yhtä pysty-okserisarjaa muutaman kerran. Kun jokainen ratsukko oli päässyt onnistuneesti sarjan yli, siirryttiin hyppäämään saman sarjan perään trippeliä. Osalle ratsukoista trippeli tuotti ongelmia, mutta yleisesti tehtävä sujui ihan hyvin, joten siirryttiin hyppäämään koko rataa. Tehtävänä oli tulla ensimmäinen sarja, trippeli, toinen sarja ja vielä kerran trippeli. Kun kaikki ratsukot olivat tulleet radan muutaman kerran, nostin kaikki esteet 100-110cm ja jokainen halukas sai tulla vielä saman radan isommilla esteillä. Loppuverryttelyissä pyysin taas ratsastajia taivuttelemaan paljon hevosia ravissa ja käynnissä.

Telma on selkeästi rennosti ottava suomenhevonen, joka ei turhia stressaa. Ratsastaja osasi antaa jokatilanteessa oikeat avut, mutta ei aina saanut pidettyä riittävää tempoa yllä. Pysty-okserisarjat menivät suht moitteettomasti, mutta trippeli tuotti Telmalle selvästi ongelmia. Ratsastajan enemmän kannustaessa, olisi trippeli mitä luultavammin mennyt paremmin. Koko rataa hypättäessä oli kuitenkin ratsukon yhteistyö löytynyt ja pääsivät radan jokaisella kerralla puhtaasti läpi. Tulevaisuudessa, kannattaa ratsastajan treenata Telman eteenpäin saamista ja erikoiseteitä, mitkä tuntuivat eniten tuottavan ongelmia.

11.06.2013 Estevalmennus, valmensi Lissu T.
"Pohje kiinni, ratsasta kunnolla laukkaa, et anna sen mursun hyytyä!" Kohtalaisen kohmeloisen verryttelyn jälkeen itse estetreeni alkoi aivan yhtä kohmeloisesti, Telma ei meinannut liikkua mihinkään vaikka narri teki hullun lailla töitä. Tamman laukka oli laiskaa ja maahan sidottua ja koko hevonen oli etupainoisuuden monumentti. Alkuun jokaisen esteen edessä oli kaksi tai kolme puomia, jotta Telman pitäisi nähdä edes jotain vaivaa. Kaiketi tamma totesi, ettei jaksa vängätä kanssamme tai sitten narrista on tullut taikuri, koska jo neljännen hypyn jälkeen Telman pää nousi polvista ja laukkaan tuli vähän eloa.

Treenailimme tänään aivan perusjuttuja; teitä, lähestymisiä, ponnistuspaikkoja, tasaista tahtia sun muuta, ja toki ratsastajan istuntaa. narrille ei tarvinnut monesta asiasta sanoa, enimmäkseen ongelmana oli Telman aktiivisuuden puute ja yleinen merinorsuilu. Yksittäisillä pystyillä tamma ei edes yrittänyt, ellei edessä ollut puomeja herättelemässä, okserit Telma sentään hyppäsi ja suhteutetuilla väleillä suomenhevonen jo väläytteli osaamistaan. Laukkapuomit esteiden edessä olivat kuitenkin kova sana, ja vaikka osalta esteiltä ne otettiin pois niin muutamille ne jätettiin, kun Telma muuten meinasi lopettaa yrittämisen.
Hypätyt esteet olivat 90-100cm, sen isompia tuollaisella horrostavalla elukalla ei olisikaan päässyt. narria on kuitenkin kehuttava, hän sai Telmasta irti hyviäkin hyppyjä ja pätkiä.

Hoito-ohjeet

Päiväjärjestys
maanantai: verryttelyä sileällä
tiistai: puomeja / esteitä
keskiviikko: puomeja / esteitä
torstai: koulua
perjantai: vapaa
lauantai: koulua
sunnuntai: maasto (ratsain tai ajaen)

Hoito- ja loimitusohjeet
Fleeceloimi ajolenkin jälkeen jos hikinen.

Varusteet
Ratsataessa yleissatula, kolmipalat, tavalliset suitset (alaturpahihna), hypätessä martingaali.
Ajoon normikamppeet.